Támogatóink


Külgazdasági és Külügyminisztérium

Nyílt nap Brüsselben

 

Obec Velký Kamanec / Nagykövesd Községi Önkormányzat /

Nagykövesdet, ha Szomotor irányából érkezünk a Királyhelmeci útról lehet megközelíteni, leggyorsabban. 

Ősidők óta lakott település volt. A község a Tokaji hegylánc végnyúlványát képező nagykövesdi Tarbucka tövében fekszik, régen kialudt vulkánok törmelékkúpjainak völgyében.

A Nagykövesd felé magasodó várdomb kétségtelenül kínálkozott erődítmény létesítésére, így a község sorsa a várral évszázadokra összefonódott. A királyi vár keletkezésének ideje nem tisztázott. Romantikus elképzelések szerint már 1040 -ben felépült, más források szerint ezt az időt 1247-re teszik, amit az ezen a vidéken uralkodó Micz bán építetett.

Királyaink, főleg Mátyás király, szerettek itt, időzni, mert a Bakk - hegy ős bükköse kiváló vadász lehetőségeket rejtett.

A vár léte meghatározóan hatott a község fejlődésére,1672 -ben Soós György, az akkori várbirtokos, tevékenyen csatlakozik a Habsburg -ellenes, Weselényi -féle összeesküvéshez, így ennek bukása után a császári csapatok a várat felrobbantották.

1814 -ben részben a vár köveinek felhasználásából, újjáépült a katolikus templom, és 1817-ben már áll a református hívek temploma is a Tarbucka hegylábánál.

 

Nagykövesden, több száz éves latin versek is bizonyítják, hogy régi hagyománya van a bortermelésnek. Ezt, igazolják, a község pincéiben megkóstolható ízletes nedűk is.

A település határában található a Karcsa tó, ami a Tisza folyó egyik mellékága volt. Napjainkban közkedvelt turista - és horgász paradicsom. A tópart egyik fele, Szlovákia másik fele Magyarországé. Elhelyezkedése és adottságai tálcán kínálják a turisztikai lehetőségeket.

Nem messze e területtől fekszik, a szlovák - magyar, egyik működő kishatárátkelője, amely a személyi forgalmat biztosítja Pácin irányában.