Támogatóink


Külgazdasági és Külügyminisztérium

Nyílt nap Brüsselben

 

Obec Streda nad Bodrogom /Bodrogszerdahely /

Kiskövesdet elhagyva, a következő település, amely egyben a mikro térség legnagyobb területén helyezkedik el és legnagyobb lélekszámmal rendelkezik.    

Történelmi érdekessége, hogy őskori település nyomaira bukkantak a régészek itt is. A községnek, neves birtokosai voltak, akiknek ingatlanjainak őrzését, a jelen múlt ápolja. 

Vécsey család kastélya udvarával együtt szépen rendbe lett hozva, jelenleg itt működik a községi önkormányzat. A Vécsey családnál szolgált Kossuth Lajos. Meg kell még említeni az Orosz család kastélyát, mely szintén a nevezetességek közzé tartozik. Érdemes megnézni a különböző kúriákat, a római és görög-katólikus templomokat, a régi több száz éves sírköveket, a kereszteket, a különböző emlékműveket, és nem utolsó sorban a népi hagyomány építészet remekeit. Élénk a kulturális tevékenysége, a településnek, képzőművészeti képkiállításoknak ad, otthont.       Oktatási- és egészségügyi központja ellátja, a mikor térség lakóit is. Emellett a falu rendelkezik rendőrséggel, postával, vasútállomással és takarékpénztár-fiókkal is. A Bodrog folyónak sok holtága van, amelyek közül meg kell említeni a természetvédelmi szempontból a Tajbát, mely a község egyik nagy büszkesége. Ezt a természetvédelmi rezervátumot, a Bodrog mocsaras holtága alkotja, különleges állat- és növénytársulásokkal 27,36 hektáron. Olyan ritkaságszámba menő növények élnek itt, mint a széles levelű gyékény, a fehér tündérrózsa, a liliomrózsa, a sárga vízitök. Az állatok közül a dankasirályt, a vörösgémet, a kis bölömbikát érdemes megemlíteni. Legnagyobb kuriózuma a mocsári teknős. Közép-Európában e teknősöknek egyedül ez a fajtája él, amely a sűrűn benőtt holtágakban érzi igazán jól magát. A szárazföldre pusztán napozni vagy a tojásait lerakni jön ki. Hogy a kis állatkák ki is keljenek, annak a keleti lejtő és a homokos talaj a feltétele. A harmincezer koronás eszmei értéket képviselő, teknősbékák a vízben telelnek át, és ha szerencsések, akár 120 évig is elélnek. Most épül a Bodrogszerdahely és a magyar Karos Község közötti a Bodrog-csatornát átszelő nemzetközi közút, mely már 113 évvel ezelőtt is biztosította a Bodrogköz gazdasági vérkeringését.
Nagy lehetőségeket rejt magába, ha a belső határok átjárhatóak lesznek, mivel sok településnek van fizikai kapcsolata a szomszédos magyar településekkel, amely meghatározhatja számukra a jövőbeni fejlesztési lehetőségeket is és a perifériás terület megszüntetését.
Az út kapcsolatokkal, jóval kevesebb idő alatt érhető el a Bodrogköz középső - déli részén és Sárospatak irányában lévő települések. A jelenlegi információk szerint, a Schengeni egyezményben rögzítettekkel ellentétben, a határok belső megnyitását ugyan, mint egy, két évvel kitolták, azonban a települések kezdeményezni fogják a turisztikai határátkelőhely megnyitását, azaz a gyalogos és a kerékpáros forgalom megindítását, mivel sajnálatos módon pont -e határszakaszon lévő és most épülő út maradt ki a kormányközi megállapodásból.