Támogatóink


Külgazdasági és Külügyminisztérium

Nyílt nap Brüsselben

 

Bodrogközi EGTC bemutatkozása

 

A Bodrogközi együttműködésünk, az egyik legrégebbi határon átnyúló együttműködés, hiszen 2004. óta a magyar és a szlovák önkormányzatok együttműködnek egymással, a Bodrogközi Fejlesztési Partnerség égisze alatt a közhasznú VITEA alapítvány segítségével több közös projektet hajtottak végre.

 

Ennek a példamutató, az UNIÓ-ban is egyedülálló együttműködésnek a gyümölcse volt 2006-ban, a Karos- Bodrogszerdahely közötti nemzetközi közút megépítése és híd felújítása, mellyel közelebb hoztuk egymáshoz a határok túl oldalán élő családokat, barátokat és ismerősöket.

A Partnerség égisze alatt több UNIÓ-s rendezvényt bonyolítottunk le, mellyel erősítettük az uniós és a magyar identitás tudatot, rengeteg barátság kötődött és további együttműködések jöttek létre a polgárok között.

Egyik, ilyen kiemelkedő projektünk volt az az 1 éves unió-s projekt, melyben tovább tudtuk fejleszteni, erősíteni az együttműködéseket a civil és a vállalkozói szférával.    

 

A Partnerség életében új időszámítás kezdődött 2012.április 11-én, hiszen ekkor került jogerős bejegyzésre a Bodrogközi EGTC.

A bejegyzés után rögtön elkezdte az életét az Európai Területi Társulás (ETT), ill. folytatta tovább a megkezdett utat, hiszen a KIM segítő működési támogatása lehetőséget biztosított arra, hogy tovább tudjuk növelni az ETT támogatását, hogy a polgárok minél nagyobb számban értesüljenek a létezésünkről és a tenni akarásunkról. 

 

Ez alatt az idő alatt, 3 olyan EGTC-s rendezvényt bonyolítottunk le, az ETT területén, amely az EGTC feladatait és a Partnerség eddigi tevékenységét mutatta be. Május hónapban „EGTC-s napok a Bodrogközben” címmel, megrendezett rendezvényeink igen nagy sikert arattak, ahol nagyon sok helyi és környékbeli polgár tette tiszteletét, Bodrogszerdahelyen, Kisgéresben és Alsóbereckiben.  

Közös tapasztalatszerzésen vett részt a Partnerség május végén Mórahalomban, ahol tájékozódtunk a városban lévő turisztikai fejlesztésekről, az elképzelésekről részt vettünk egy helyi ETT –s konferencián, ahol újabb kapcsolatokat és tapasztalatokat szerezhettünk.

 

A tapasztalatszerzés minden szempontból igen hasznos volt, egyrészt megerősítette a tagok hitét a jövő fejlesztései iránt, másrészt növelhettük a csapatszellemet.

A Bodrogközi ETT –nek nagy tervei vannak, amelyeket szeretne rövid időn belül megvalósítani, és amelyek egybe esnek a lakossági igényekkel és a jelenlegi kormányzati szándékokkal. A nagyvonalú tervek elkészültek a megvalósításhoz keressük a pénzforrásokat, amelyeket reményeink szerint rövid időn belül, meg is találunk.

„A múltunkon keresztül a közös jövőnkbe” Partnerségi mottó segítségével, bízunk benne, hogy eljutunk arra a szintre, amellyel már nemcsak a közös múltunkba tekintünk vissza, hanem a biztató közös jövőnkbe is nézhetünk.

 

 

Szabóné Kémeri Klára
Igazgató